Wat te doen met condensatie op uw ramen?

Toegevoegd op 16 maart 2016 - Nieuws

Condensatie op ramen is geen zeldzaam verschijnsel, en hoeft ook niet noodzakelijk te wijzen op een probleem. In sommige gevallen is er echter wel iets aan de hand en is het aangeraden om actie te ondernemen.

Wat is condensatie?

Condensatie ontstaat wanneer de aanwezige waterdamp in de lucht afkoelt en vloeibaar wordt. Het spreekt voor zich dat dit verschijnsel zich vooral voordoet in een warme en vochtige omgeving.

Condens op ramen uit zich op drie manieren:

 1. Condensatie aan de buitenkant van het raam
 2. Condensatie aan de binnenkant van het raam
 3. Condensatie tussen dubbele beglazing

Condensatie aan de buitenkant van het raam

Condensatie aan de buitenkant van het raam komt vooral voor in warmere seizoenen, wanneer de buitenlucht warmer is dan het raamoppervlak. De vochtige lucht condenseert dan tegen de buitenkant van het raam.

Dit gebeurt meestal 's ochtends vroeg, wanneer de woning en dus ook de ramen nog niet zijn opgewarmd. Zodra dit het geval is, verdwijnt de condens vanzelf. Dit soort condensatie is volstrekt normaal en gebeurt in heel wat woningen met dubbel glas. Wie hier moeite mee heeft, kan rolluiken aankopen om de condens tegen te gaan.

Condensatie aan de binnenkant van het raam

Condensatie aan de binnenkant van het raam ontstaat wanneer vocht binnen in de woning neerslaat tegen een koud raamoppervlak. Ook dit soort condensatie komt sneller 's ochtends voor, omdat het raamoppervlak dan het koudst is.

Belangrijk is dat condensatie aan de binnenkant van een raam schadelijk kan zijn wanneer de woning niet goed geventileerd wordt. Het kan leiden tot vocht en schimmels. Investeren in een goed ventilatiesysteem is dan ook aangeraden.

Condensatie tussen dubbele beglazing

Een laatste vorm van condensatie kan ontstaan tussen dubbel glas. Dit is niet normaal en wijst naar alle waarschijnlijkheid op een constructiefout. De enige oplossing is een volledige vervanging van het raam. Kijk zeker na wanneer de ramen geplaatst zijn: gaat het om relatief recente ramen, dan vallen dergelijke constructiefouten ongetwijfeld onder de garantievoorwaarden.

Vragen over condensatie op uw ramen? Contacteer ons dan voor meer informatie. We adviseren u graag!

Onze klanten getuigen ...

 • Van Malderen - Bauters
  Ve.Ra.+ staat voor kwaliteit, de afwerking zowel binnen als buiten is door bekwame vaklui gedaan. De opvolging van de werken werd uiterst nauwkeurig opgevolgd. Deze firma is uw vertrouwen meer dan waard en qua prijs-kwaliteit de beste in de streek. Een zeer tevreden klant.
 • Familie Coysman-Bassier
  Familie Coysman-Bassier
  Heel tevreden over onze nieuwe ramen van Ve.Ra+. Kregen een goede service en altijd voor alles een oplossing. Ze proberen alles te doen om het binnen uw budget te houden. Ook de afwerking van de ramen binnen, de uitbekleding ervan, is netjes gedaan. In ons geval was dat enkel de keuken en de wc. In de living was dit met pleister uitbekleed. Om kort te zijn…een goede service bij Luc en Karine van Ve.Ra+!

Contactinformatie