Bouwen of verbouwen? Denk aan de EPB-eisen

Toegevoegd op 16 mei 2017 - Nieuws
Image
Bouw of verbouw je? Denk dan aan de EPB-eisen

Denk je aan een nieuwe woning? Of wil je jouw huidige woning verbouwen? Hou dan rekening met de EPB-eisen. Wij overlopen de eisen voor woongebouwen.

Wat zijn de EPB-eisen?

EPB staat voor ‘EnergiePrestaties en Binnenklimaat’. Elke verbouwing of nieuwbouw waarvoor een stedenbouwkundige vergunning of melding verplicht is, moet voldoen aan deze eisen. Geregeld ondergaan deze eisen een wijziging. De meest recente aanpassingen gingen van start op 1 januari en 1 maart 2017. De concrete eisen zijn verschillend per type bouwproject. Er zijn drie verschillende types:

 • Nieuwbouw
 • Ingrijpende energetische renovatie
 • Renovatie

Eisen voor nieuwbouw

Voor nieuwbouwprojecten gelden de strengste eisen. Een aantal eisen blijven in 2017 onveranderd:

 • De totale energieprestatie mag maximaal E50 bedragen
 • De netto-energiebehoefte mag maximaal 70 kWh/m² bedragen
 • De thermische isolatie moet zodanig zijn dat het K-peil maximaal 40 bedraagt
 • Er gelden een aantal eisen op vlak van ventilatievoorzieningen en de beperking van het risico op oververhitting

Daarnaast is er sinds 1 januari een nieuwigheid. Elke nieuwbouw moet een minimumaandeel hernieuwbare energie bevatten. Sinds 1 maart is dat minimumaandeel gestegen tot 15 kWh/m².

Eisen voor een ingrijpende energetische renovatie

Bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) worden de technische installaties voor het binnenklimaat vervangen en wordt minstens 75 % van de buitenschil (na)geïsoleerd. Ook hier gelden bepaalde eisen voor thermische isolatie, energieprestatie en binnenklimaat, zij het dat ze minder ingrijpend zijn dan bij een nieuwbouw. Nieuw sinds 1 maart is dat voor dit soort werken ook een minimumaandeel hernieuwbare energie moet worden gerealiseerd. Dit bedraagt 10 kWh/m².

Eisen voor renovatie

Hierbij gelden eisen op vlak van thermische isolatie, installaties en binnenklimaat.

Bekijk de website van de Vlaamse overheid en kom te weten welke eisen op jouw bouwproject van toepassing zijn.

Op zoek naar duurzame ramen en deuren die de energieprestaties van jouw woning verbeteren? Contacteer ons gerust voor meer informatie of een offerte.

Onze klanten getuigen ...

 • Fam.Van Ransbeeck - Liedekerke
  Ik wens iedereen te bedanken voor de prachtige dienst verlening die we gekregen hebben. Een duidelijke offerte, een antwoord op elke vraag, een perfecte plaatsing en afwerking. Bedankt voor alles, een echte aanrader.
 • Van Malderen - Bauters
  Ve.Ra.+ staat voor kwaliteit, de afwerking zowel binnen als buiten is door bekwame vaklui gedaan. De opvolging van de werken werd uiterst nauwkeurig opgevolgd. Deze firma is uw vertrouwen meer dan waard en qua prijs-kwaliteit de beste in de streek. Een zeer tevreden klant.

Contactinformatie