Slaap je best met een open raam of niet?

Toegevoegd op 09 oktober 2017 - Nieuws
Image
Slapen met een open raam heeft voor- en nadelen

Sommige mensen zweren zomer en winter bij een open raam in de slaapkamer. Anderen doen de ramen liever dicht, zeker als het ’s nachts wat kouder is. Wij zetten de voor- en nadelen van slapen met een open raam op een rij.

Voordeel 1: Niet te warm

De lucht die door een open raam naar binnen komt kan voor afkoeling zorgen. Zeker in warme nachten is dat meer dan welkom. Je slaapt immers beter als het niet te warm is. De volgende dag sta je met een frisser gevoel op.

Voordeel 2: Minder hoofdpijn

Een open raam betekent meer zuurstof in de kamer. Die zorgt er voor dat de concentratie kooldioxide vermindert. Die stof is het gevolg van de ademhaling van de slapende mens(en). Door de zuurstof vermindert de kans op hoofdpijn de volgende dag.

Voordeel 3: Beter uitgerust

Uit onderzoek blijkt dat voldoende zuurstof tijdens de nachtrust leidt tot een verbeterde concentratie de volgende dag. Dat is niet alleen een gevoel. Er werd ook vastgesteld dat mensen beter zijn in concentratiespelletjes als ze voldoende zuurstof hadden.

Voordeel 4: Goed voor je gezondheid

Door de ventilatie vermindert de vochtigheidsgraad in de slaapkamer. Schimmels en huisstofmijt krijgen minder kans. En je bouwt ook meer weerstand op.

Nadeel 1: Te koud

Slaap je in de winter ook met een open raam, dan kan de temperatuur in de kamer onder de ideale 18° Celsius zakken. In dat geval wordt je lichaam te veel belast omdat het veel energie steekt in het creëren van de juiste lichaamstemperatuur.

Nadeel 2: Nachtlawaai

Een voorbijrijdende auto of trein, een vliegtuig dat passeert of mensen die praten op straat: je zal er misschien niet wakker door worden, maar het vermindert de slaapkwaliteit.

Nadeel 3: Inbraakrisico

Een wagenwijd geopend raam maakt het inbrekers niet echt moeilijk, dat is duidelijk.

Enkele tips

  • Slaap je met geopende ramen, vermijd dan zeker tocht. Slapen in de tocht kan je een stijve nek opleveren.
  • Als je in de winter met het raam open slaapt, volstaat een kiertje. Zo heb je frisse lucht, maar komt de kou minder massaal binnen.
  • In moderne woningen wordt meestal mechanische ventilatie voorzien. In dat geval is een open raam niet meer noodzakelijk om de lucht in jouw slaapkamer te verfrissen.

Interesse in onze ramen en deuren? Contacteer ons gerust voor meer informatie.

Onze klanten getuigen ...

  • Van Malderen - Bauters
    Ve.Ra.+ staat voor kwaliteit, de afwerking zowel binnen als buiten is door bekwame vaklui gedaan. De opvolging van de werken werd uiterst nauwkeurig opgevolgd. Deze firma is uw vertrouwen meer dan waard en qua prijs-kwaliteit de beste in de streek. Een zeer tevreden klant.
  • Fam.Van Ransbeeck - Liedekerke
    Ik wens iedereen te bedanken voor de prachtige dienst verlening die we gekregen hebben. Een duidelijke offerte, een antwoord op elke vraag, een perfecte plaatsing en afwerking. Bedankt voor alles, een echte aanrader.

Contactinformatie