De energielening, tot 10.000€ aan 2%

Toegevoegd op 15 juni 2015 - Nieuws
Image
Wanneer je je woning energiezuiniger wenst te maken, kan je in aanmerking komen voor de energielening.

Als je je woning energiezuiniger wil maken, bijvoorbeeld door de muren te isoleren, beter isolerend glas in je vensters wilt zetten of een nieuwe, energiezuinige kachel, dan kun je in aanmerking komen voor een energielening van de Vlaamse overheid. Misschien ken je de term FRGE-lening. Eigenlijk is de energielening hetzelfde, alleen vanaf 2015 gaat de Vlaamse overheid er over.

Wat houdt de energielening in?

Om mensen te stimuleren energie te besparen wil de overheid investeringen voor isolatie en andere om stroom en verwarming te besparen, zo makkelijk mogelijk maken. Daarom kun je in de meeste gemeenten een goedkope lening krijgen van maximaal € 10.000. De intrest is 2% maar in bepaalde gevallen zelfs 0%. Je moet de lening op maximaal vijf jaar terugbetalen.

Wat zijn de voorwaarden?

In je gemeente moet een lokale entiteit aanwezig zijn. In de meest gemeenten zijn die er, maar niet in alle. Je kunt hier nagaan of er in jouw gemeente zo‘n entiteit is. Verder bepalen de lokale entiteiten zelf de voorwaarden. Denk je eraan een energielening aan te vragen, informeer dan bij je eigen lokale entiteit naar de voorwaarden. Sommige entiteiten geven alleen een lening als je inkomen onder een bepaalde grens ligt. Een aantal entiteiten geeft geen lening voor het aanbrengen van fotovoltaïsche zonnepanelen.

Voor welke zaken?

Zaken waarvoor je mogelijk de lening kunt krijgen (maar vraag bij je entiteit na, om het precies te weten) zijn:

 • dak-, vloer-, en wandisolatie plaatsen
 • hoogrendemenstglas in je vensters laten zetten
 • verwarmingsketel vervangen door een hoogrendemenstketel
 • warmtepompen plaatsen
 • zonneboiller installeren
 • energieaudit laten doen
 • ...

Wanneer 0% intrest?

Als je in aanmerking wilt komen voor een lening met 0% intrest moet je tot één van de 5 volgende groepen behoren:

 1. je hebt recht op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (klevertje 1)
 2. je gezin verdient jaarlijks bruto minder dan € 16.965,47 , dat voor elk lid van het gezin behalve jezelf als aanvrager, verhoogd wordt met € 3.140,77 (inkomensgrenzen op 1 september 2013)
 3. als je in de schuldbemiddeling zit
 4. als je je factuur voor gas of elektra niet kunt betalen en begeleiding van OCMW krijgt
 5. 5. als je je huis via een SVK verhuurt aan iemand die behoort tot één van de 4 groepen hierboven.

Wat moet je doen?

Als je denkt dat je misschien voor een energielening in aanmerking komt, neem dat contact op met de lokale entiteit in je gemeente. Je kunt hier een lijst van lokale entiteiten met contactgegevens downloaden.

Contact opnemen met Ve.Ra + kan via het contactformulier of telefonisch via 0476/96 80 70.

Onze klanten getuigen ...

 • Familie Coysman-Bassier
  Familie Coysman-Bassier
  Heel tevreden over onze nieuwe ramen van Ve.Ra+. Kregen een goede service en altijd voor alles een oplossing. Ze proberen alles te doen om het binnen uw budget te houden. Ook de afwerking van de ramen binnen, de uitbekleding ervan, is netjes gedaan. In ons geval was dat enkel de keuken en de wc. In de living was dit met pleister uitbekleed. Om kort te zijn…een goede service bij Luc en Karine van Ve.Ra+!
 • Van Eycken
  De plaatsers zijn zeer goede vaklui. De werken hebben door de kleurkeuze (antracietgrijs buiten en agaatgrijs binnen) langer geduurd maar ons geduld werd volledig beloond en we zijn heel tevreden over het resultaat.

Contactinformatie