Nieuwe ramen en deuren: PVC of aluminium?

Toegevoegd op 01 juli 2015 - Nieuws
Image
Hoe de keuze tussen PVC en Aluminium maken? We helpen u graag verder!

Je wilt je huis renoveren, of je bouwt een nieuw huis en de vraag komt op welke soort ramen, deuren en kozijnen je moet kiezen. Je wilt niet teveel onderhoud aan je woning hebben dus hout als materiaal is al afgevallen. Dan blijft de keuze tussen aluminium en pvc.

Voor- en nadelen van aluminium en pvc

Natuurlijk hebben beide materialen hun sterke kanten en minder goeie puntjes. We behandelen hieronder de belangrijkste.

Duurzaamheid en belasting van het milieu

De winning van aluminium uit bauxiet is heel milieubelastend. Er komen onbruikbare afvalproducten bij vrij en het kost meer energie. Maar aluminium kan wel makkelijk hergebruikt worden. Tegenwoordig wordt er dan ook veel aandacht besteed aan de recycleerbaarheid van aluminium.

Pvc is een kunststof en moeilijk afbreekbaar maar ook hier heeft de industrie grote vorderingen gemaakt in de verduurzaming van het materiaal. Vandaag de dag wordt eigenlijk alle pvc opnieuw gebruikt en veel fabrikanten van pvc ramen en deuren gebruiken 100 procent van hun materialen opnieuw.

Esthetische kenmerken

Bij de esthetische kenmerken van een product komen er natuurlijk altijd persoonlijke voorkeuren kijken. Daarom zijn voor- en nadelen altijd relatief.

Pvc kun je in alle vormen en stijlen krijgen. Je kunt het product qua vorm en uitstraling aan je eigen wensen laten aanpassen. Waar vroeger de keuze in kleuren nog wel eens beperkt kon zijn, is dit tegenwoordig geen probleem meer. Ook aluminium ramen en deuren zijn in vele stijlen verkrijgbaar. De keuze in kleuren is heel groot. Van aluminium kan men, doordat het een sterk materiaal is, dunnere profielen maken dan van kunststof.

Veiligheid

Je kunt aluminium ramen en deuren krijgen die inbraak-werend gemaakt zijn, maar dat is vaak een extra optie. In pvc ramen en kozijnen is inbraak-werend hang- en sluitwerk standaard.

Beide materialen hebben een goede brandveiligheid.

Isolatie

De isolatiewaarde van pvc ramen en deuren is heel hoog en wordt door nieuwe technologieën ook nog steeds hoger. Er verdwijnt dus minder warmte en de energierekening blijft lager. Hoewel ook in de constructie van aluminium ramen en deuren ontwikkelingen op het terrein van warmte-isolatie te zien zijn, blijft in dit opzicht pvc duidelijk superieur aan aluminium. Dat geldt ook voor akoestische isolatie: pvc houdt veel meer geluid tegen dan aluminium.

Prijs

Hierover kunnen we kort zijn : Er is een brede overeenstemming bij deskundigen dat de prijs/kwaliteitverhouding van pvc ramen en deuren superieur is aan die van aluminium. Je hoeft voor vergelijkbare kwaliteit van het product voor pvc ramen en deuren gewoon minder te betalen dan voor vensters van aluminium.

Conclusie

Er kunnen allerlei persoonlijke overwegingen zijn om voor een bepaald materiaal te kiezen. Daarom is in een artikel als nooit een eenduidig advies te geven. Maar alles overziende zijn de voordelen van pvc ten opzichte van aluminium wel zo groot, dat veel mensen toch voor dit materiaal zullen kiezen.

Meer informatie over PVC of aluminium

Wens je meer informatie over de keuze tussen PVC of aluminium ramen en deuren?

Wij kunnen je zeker in je aankoop begeleiden. Contacteer ons via het contactformulier of bel ons op 0476/96 80 70.

Onze klanten getuigen ...

  • Van Eycken
    De plaatsers zijn zeer goede vaklui. De werken hebben door de kleurkeuze (antracietgrijs buiten en agaatgrijs binnen) langer geduurd maar ons geduld werd volledig beloond en we zijn heel tevreden over het resultaat.
  • Van Malderen - Bauters
    Ve.Ra.+ staat voor kwaliteit, de afwerking zowel binnen als buiten is door bekwame vaklui gedaan. De opvolging van de werken werd uiterst nauwkeurig opgevolgd. Deze firma is uw vertrouwen meer dan waard en qua prijs-kwaliteit de beste in de streek. Een zeer tevreden klant.

Contactinformatie