Soorten ramen: een overzicht van alle types

Toegevoegd op 28 oktober 2015 - Nieuws

Bij het uitzoeken van ramen zijn twee zaken van essentieel belang:

  1. Het materiaal van uw ramen
  2. Het type raam waar u voor kiest

Het tweede is daarbij niet minder belangrijk dan het eerste. Waar de materiaalkeuze vooral bepalend is voor het onderhoud en de isolatie van uw ramen, heeft de keuze voor een raamtype met name gevolgen voor de lichtinval, het uitzicht van uw woning en de manier waarop u uw ramen kan gebruiken.

Een goede keuze hangt dan ook niet alleen af van uw wensen, maar is ook afgestemd op de bouw van uw woning en de ruimtes waar de ramen voor bestemd zijn. Wij geven een kort overzicht van de keuzemogelijkheden.

Vast raam

vast raamEen vast raam is waarschijnlijk het meest klassieke type raam. Omdat het niet geopend kan worden, is de geluidswering optimaal en biedt het een grote mate van veiligheid. Vaste ramen zijn dan ook een goede keuze voor de voorgevel van uw woning.

Opendraaiend raam

opendraaiend-raamOok opendraaiende ramen komen vaak voor. Ramen die naar binnen draaien vinden we daarbij meestal terug in België, ramen die naar buiten draaien in Nederland. Houd er wel rekening mee dat ramen die naar binnen draaien moeilijk te openen zijn wanneer er zich voorwerpen op de vensterbank of in de buurt van het raam bevinden. Verder zijn deze ramen erg makkelijk te onderhouden.

valraamValraam

Een valraam valt als het ware naar binnen, waarbij de val een opening creëert aan de bovenkant van het raam. Ook al is een valraam moeilijker te onderhouden, is dit raamtype ideaal om vochtige ruimtes licht te verluchten. Daarnaast bieden ze een goede bescherming tegen weer en wind.

Draaikiepraam

draaikiepraamEen draaikiepraam is een veelzijdige keuze, omdat het de mogelijkheden en dus ook de voordelen combineert van een valraam en een opendraaiend raam. Zo kan een draaikiepraam zowel vallend openen als draaiend. Daardoor is het onderhoud erg makkelijk én is het raam ideaal om ruimtes te verluchten. Bovendien is een draaikiepraam geschikt voor grote en kleinere openingen.

Schuifraam

schuifraamEen schuifraam bestaat uit een vast raam waar een schuivend raam naast glijdt wanneer het raam geopend wordt. Schuiframen zijn ideaal voor grote openingen en garanderen veel lichtinval. Ze worden dan ook vaak ingezet als opening naar de tuin of het terras en bieden daarbij een mooi uitzicht.

Tuimelraam

tuimelraamEen tuimelraam werkt op dezelfde wijze als een valraam, met als enig verschil dat een tuimelraam zowel bovenaan als onderaan opent. Zo kantelt het raam rond een horizontale as, wat voordelen oplevert voor het onderhoud, maar moeilijkheden voor raamdecoratie.

Taatsraam

taatsraamOok een taatsraam lijkt op een valraam, maar draait daarbij rond een verticale as, waarbij het raam aan de linker- en rechterkant opent. Ook hier brengt dit een eenvoudig onderhoud met zich mee, maar is het geen goede keuze wanneer u houdt van raamdecoratie.

De keuze is dus uitgebreid, maar niet eindeloos. Bij Ve.Ra+ adviseren we u graag bij die keuze, zowel wat raamtype als materiaal betreft. Contacteer ons meer informatie.

 

Onze klanten getuigen ...

  • Van Eycken
    De plaatsers zijn zeer goede vaklui. De werken hebben door de kleurkeuze (antracietgrijs buiten en agaatgrijs binnen) langer geduurd maar ons geduld werd volledig beloond en we zijn heel tevreden over het resultaat.
  • Van Eycken
    De plaatsers zijn zeer goede vaklui. De werken hebben door de kleurkeuze (antracietgrijs buiten en agaatgrijs binnen) langer geduurd maar ons geduld werd volledig beloond en we zijn heel tevreden over het resultaat.

Contactinformatie